Bangkok – Krung Thep – Änglarnas stad

Vår sista anhalt innan hemresan är Bangkok. Bangkok kallas också för Krung Thep som betyder Änglarnas Stad. Det är en relativt ny stad, grundades 1782, man brukar säga att det först blev ett center för Buddhismen och sen har Bangkok växt upp runt templen.

Flyget hit från Trat gick utan problem, inrikesflyget är ofta dessa lite mindre propellerplan, i alla fall utifrån öarna. Dessa plan accellererar ännu snabbare, när motorerna varvar och bromsarna ligger på så känner man hur hela planet vibrerar och vill i väg. Sen släpper de på bromsarna och bara efter några sekunder så är man uppe i luften, det är ungefär som att skjutas iväg med en gigantisk gummisnodd.

Väl på Bangkoks flygplats så börjar letandet efter vårt hotell. Vi har förbokat flyg och hotell via Ticket, 5 stjärnigt lyxhotell, bara för att vi kunde. Hotellen brukar skicka en bil att hämta upp, även de som inte fått stjärnor, så vi kollar, väntar, kollar och väntar. Men vi ser ingen skyllt med våra namn. Vi går till informationen och frågar, där har man aldrig hört talas om vårt hotell, nej nåt sånt hotell finns minsann inte i Bangkok, det var han säker på, han hade ju jobbat över 30 år här i Bangkok.  Han frågar om vi har nåt telefonummer till hotellet men det har vi inte, i alla fall inte på vår biljett. Vi startar upp datorn för att kolla mail från Ticket men hittar inget, finns givetvis i mailen hemma. Typiskt. Vi googlar men hittar fortfarande inget hotell med det namnet som står på vår biljett. Jo, det finns ett, men inte i Thailand, och ett med liknande namn (faktiskt i Thailand) men i en annan stad. Suck.

Klockan är inte tillräckligt mycket heller för att ringa hem till Sverige och Ticket för att kolla upp. Tre timmar kvar innan kontoret öppnar. Jaja, vi har ju suttit och väntat i timmar förr, lika bra att göra det. Vi säger till vår hjälpsamme vän att vi måste vänta i några timmar innan kontoret öppnar, sen kan vi nog reda ut vad som hänt. Han ber oss komma tillbaka när vi vet så ska han se till att vi får skjuts dit.

Molokna lunkar vi iväg. Vi hinner inte gå många steg innan jag känner att ”näe fan heller” , jag är trött på att vänta, jäkla skitbokning, vi bokar ett nytt, de får ge oss pengarna tillbaka när vi kommer hem för hotellet som inte fanns. Ja, kim håller med, vi är trötta och slitna och vill komma in på ett rum och få ställa av oss väskor, tvätta av oss, äta.
Vi går tillbaka till vår hjälpsamme vän, han frågar oss lite vad vi är ute efter, sen ringer han runt, första hotellet hade fullt, måste vi bo i centrum? – Ja svarar vi, nära till shopping och restauranger vill vi ha.

Till slut bokar han inn oss på  Baiyoke Sky Hotell, Thailands högsta byggnad. 320m högt, vi får rum på 23 våningen, utsikten är fantastisk redan där. Frukosten serverades på 78 våningen, det fanns verkligen allt att välja på, det var så otroligt mycket att välja på så det slutade med att både Kim och jag tog en rostad brödskiva med ett vändstekt ägg på och lite kaffe. Det fanns säkert 40 olika bröd att välja på till att börja med, en europeisk frukostsida, en vegetarisk, en japansk, en thailändsk och så lite till , Frukostdiskarna löpte runt hela tornet. Tänk er själva, det blir kortslutning i hjärnan av allt som finns att välja på.

Längst upp i denna skrapa så fanns en roterande utsiktsplats, som den på lisseberg ungefär. Vi tog en del bilder där men det började bli mörkt så en del blev lite suddiga. Åt alla väderstreck så såg man Bangkok så långt ögat kunde se, vilken jättestad.

Efter en natts sömn och en svårvald frukost så hade vi bokat en guidad rundtur. Det är vi glada för. Hur skulle vi ha vetat vad vi skulle ha tittat på :/

Vi besöker givetvis Wat Traimit Golden Buddha, en staty i massivt guld, man upptäckte detta vid en renovering när lerskulpturen skulle flyttas. Den var så tung att man tappade den och skalet sprack och den massiva guldbuddhan tittade fram. 5,5 ton rent guld. Kim frågade guiden om någon försökt att stjäla den men hon såg helt oförstående ut och sa bara att ”den är väldigt tung”.
Nu har man byggt ett nytt fint tempel till guldbuddhan i vit marmor med förgyllda detaljer.

Efter detta blev det den liggande buddhans tempel, Wat Pho, denna liggande buddha är helt ofantligt stor, visste ni föresten att det finns en buddha för varje veckodag , varje thailändare vet vilken veckodag de är född på och ger sina böner till just sin buddha. I detta tempel skänkte vi småslantar i skålar när vi gick ut och bad om att få komma hem säkert. Det gjorde vi också, tack buddha 🙂

Efter templen var det dags för en färd på floden som går genom Bangkok, Chao Phraya, flodsidorna kantas av både koja och slott, och i vattnet frodas malarna, vi tänkte först att i detta mörka (smutsiga antog vi) vatten kunde nog inget leva men tji fick vi, här kryllade av fisk. Här transporteras både människor och gods i långbåtar, finns även en hel marknad i båtar men den besökte vi aldrig, vi nöjde oss med att ta en rundtur och se Bangkok från vattnet. En upplevelse som jag varmt kan rekommendera.

 

Strålande sol och värme gjorde att svetten rann, när utflykten var över så var det skönt att komma tillbaka till hotellet, få gå på toa, tvätta av sig lite och äta en bit mat. Vår kulinariska upplevelse på detta femstjärniga hotell blev hamburgare med frittar 🙂

Sen lite shopping och när vi inte orkade mer så var det bara att sätta sig att invänta kvällen, vårt plan hem lyfte inte från Bangkok till Köpenhamn förns 20 minuter över midnatt. Suck 🙁
Väl ombord på planet och bagaget incheckat till Stockholm så orkade vi nästan inte hålla ögonen öppna längre, när vi hade fått vår frukost på planet och allt skräp samlats in fällde vi bak våra stolar och knoppade in så gott det gick, vi hade 12 timmars flyg framför oss till Köpenhamn. Jag fick träsmak i rumpan så gott som direkt, lyckades i alla fall somna. Jag får i alla fall plats med mina ben, det är värre för Kim som är så lång. Alla skrikande bebisar hade denna gång hamnat lite längre bak, dessutom var vi väl förberedda med öronproppar, så resan gick förhållandevis bra. Snabbt byte i Köpenhamn till Stockholm, gick faktiskt ett plan till Stockholm innan vårat så då sände vi en ilsken tanke igen till Ticket som bokat så dumt, men vi behövde i alla fall bara vänta 1,5 timmar i dessa sammanhang så är det kort tid. I Stockholm kom Christoffer, min son, och hämtade upp oss och tog oss med till Medimarkt, sen lite käk på Max och sen fick vi skjuts hem, vad skulle jag ta mig till utan mina goa ungar 🙂

Denna gång kändes det bra att komma hem, både Kim o jag känner att vi verkligen har haft semester i år, vi har hunnit mycket, vädret har varit otroligt hela tiden, vi har solat och badat och mått bra. Men det är som man säger, borta bra men hemma bäst, så skönt att sova i egna sängen, och så mysigt vårt lilla torp är. Vad fint solen lyste, man kan ana våren. Det är härligt att leva.

Kram på er all familj o alla vänner, tack för att ni följt vår resa här på bloggen, titta gärna på samtliga bilder från vår sista dag, finns i galleriet 🙂

http://looke.se/galleri/trat-bangkok-sista-dagen-i-thailand/

Nu får vi se vad vi hittar på nästa gång. Vi hörs 😀

 

1 kommentar

  1. Katta

    Fina bilder och kul läsning. =) Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Kim & Lotta

Tema av Anders NorenUpp ↑