De kanske inte ser så mycket ut för världen de där vågorna men jag kan tala om att det är en kamp både att ta sig i och ta sig upp. Dragkraften ut är enorm när vågen drar sig tillbaka och man får spjärna emot av alla krafter för att hålla sig kvar, sen får man i o för sig hjälp när vågen går in, då åker man med.

Idag när morgondiset lagt sig blev det strålande sol, fortfarande stadig vind, inte så stark, kanske 6-7 m/s. Det är ganska skönt faktiskt, det gör att det är drägligt varmt men det kommer ta några dagar till innan havet lugnar sig.

Vi tar det lite lugnt, inte roligt att bränna upp sig och vi har inte mycket till solvana nu. Träden som skuggade oss sist vi var här står kvar och är ännu större och yvigare, under dessa grenar är man skyddad, räcker gott med solen man får på sig när man badar.

Vid restaurangen växer också jätteträd, i dessa bor en hel koloni med ekorrar, väldigt nyfikna små djur, håller span hela tiden om det vankas nåt ätbart. Personalen har satt upp en liten hylla i trädet där man kan lägga godsaker, ganska smart, så de inte bjuds in att sitta på borden. De kan bli ganska bitska dessa rackare om de inte får som de vill.

Våran by är sig lik och personalen är densamma, men runt omkring är förändringen stor. Kanske beror det mycket på översvämningen som var för några år sen då de flesta hotellen blev förstörda men det verkar ha blivit fler av dem också. Inne i stan, om man nu kan kalla det så, har det växt upp stora shoppingcentrum som får Bergvik och Välsviken att likna lilla by ICA.

Vi tycker det är lite synd, här var full fart även förut och det mesta fanns men nu känns det som om det har förväxt sig. Det har blivit extra allt. Kanske får vi försöka hitta ett nytt ”eget” ställe.

Om jag nu ska nämna några positiva saker så ser man nästan ingen prostitution längre. Regeringen kämpar hårt mot prostitution, sitter info överallt med telefonnummer man kan ringa om man misstänker att det förekommer.

Man fridlyser öar och känsliga rev, vi turister har nästan tagit död på många av dem med nedskräpning etc, men även båtarna som transporterar turister dit förstör när de släpper ner sina ankare. Och det är ju inte en tur om dagen och en båt, utan otaliga båtar och många turer per dag, året om.

Störst skillnad märker man på Samui borna själva, många bostadshus har byggts, även de är o handlar i dessa stora gallerior, sitter på restaurangerna och äter, mår gott och kan också ta del av allt det goda istället för att bara serva oss turister. Faktiskt ser man fler lokalbor än turister på galleriorna. 

Det är tack vare turismen som den här ön blomstrar men det kan också bli öns fall, nu hoppas jag bara att de kan hitta en balans i allt så det blir så där lagom, att Samui får fortsätta vara en grön och levande ö, med rik flora och fauna, inga höga hus, att turistindustrin kan hållas kontrollerbar och att Samui borna får fortsätta må gott.