Dag 14 – Kamahl

Idag fick vi allt ligga i skuggan och ta en paus från solen. Den stekte från en klarblå himmel, värmen var otrolig. Blåsten har lugnat sig betydligt och vågorna är nu så små som den nånsin kan bli på Koh Samui, här är aldrig havet helt stilla.

Har handlat lite presenter idag 🙂 Ska bli spännande att få ge bort dem när vi kommer hem. Hoppas att det har blivit rätt.

Köpte en liten väska till mig själv. Folk opponerar sig så när jag tar upp skrynkliga sedlar ur fickan. Förstår inte varför. Jaja, det är kanske dags att bli vuxen och försöka att vara städad 🙂
Kim slog på stort igen och handlade märkes underkläder… vi vet, det är bara pirat men det spelar ingen roll. Kvaliten på kläderna vi har köpt tidigare i Thailand har varit fantastisk.

På vägen tillbaka till hotellet stannade vi till och pratade lite med Kamahl. En ung kille från Burma som jobbar i en butik där de säljer skräddarsydda kläder. Han är så himla rar att man nästan skulle kunna köpa nåt bara för att.
Men nu har ju Kim redan en kostym uppsydd och han känner inte att han vill ha en till.

Kamahl lämnade sina föräldrar i Burma som 14 åring för att försöka jobba sig upp i Thailand. Han är 22 nu och fortfarande är det precis så lönen räcker till boende och mat. I Thailand jobbar man 14 timmar om dagen, 7 dagar i veckan. Man är ledig 3 dagar om året. I alla fall om man jobbar i butik. Vet inte hur det är om man jobbar på kontor eller industri men kan tänka mig att det är ungefär likadant. Att skaffa pass i Burma är inte att tänka på. Landet är för korrumperat och man kan få betala massor av pengar utan att få någonting. I Thailand kostar ett medborgarskap 200 000 Bath vilken motsvarar ungefär 43 ooo kronor, Kamahl tjänar 3000 kr ungefär, så då kan man tänka sig vad omöjligt detta är. Ett pass kostar 8000 Bath och varar bara en månad. Så som vanlig liten människa i Thailand är detta nästan omöjligt.
Man skulle så gärna vilja hjälpa men hur, vilken tillgång en människa som Kamahl skulle vara på arbetsmarknaden var som helst.

Vi har det allt fantastiskt bra 🙂

 

2 kommentarer

 1. Kicki

  Hej på Er !
  Visst är det helt otroligt att de jobbar så mycket för så lite. Vår tjej som lär oss thai berättade för mig att de som jobbar i affär har allt från 1500 bath – 2000 bath i månaden. I Thailand så försörjer dessutom de som jobbar sin familj. Ja man skulle inte klaga alls här hemma. Förresten så har vi bokat resa igen. Vi åker den 15 september till den 3 oktober. Herre gud vad det är gött att leva. Har varit soligt väder under helgen. Vi var till nightcruisers i lördags, är inte van att vara ute och svira så länge så jag är gör trött i dag också. De säger att nu ska våren komma, ska bli upp emot 15 grader i morgon. Visst är det kul att shoppa i Thailand, ser ingen större skillnad på pirat kläder eller ”riktiga”. Ni får ha det så bra tills vi syns och hörs Bamse Kram

 2. Lotta

  Ja det är helt otroligt, vi frågade Kamahl när han hade tid för att ha kul och han såg ut som ett frågetecken. Det var ju det här han gjorde nu, jobbade och försökte skaffa sig ett liv. Kul… jo han hade varit med en kund ut på en bar en gång och det hade han inte tyckt var så speciellt kul. Nä han ville jobba. Tjäna pengar. Han hade inte ens tid att skaffa flickvän nu, det fick vänta tills han hade kommit upp sig lite.
  Och föresten tyckte alla flickor han var för kort. Kim sa att han skulle säga till flickorna, att om han var kort på längden så var nåt annat desto längre, fick honom att skratta lite 🙂

  Det är vansinnigt roligt att handla kläder i Thailand. Denna resa har Kim slagit mig med hästlängder vad det gäller shopping. Han kommer hem med en helt ny garderob tror jag 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Kim & Lotta

Tema av Anders NorenUpp ↑