Dag 25 – En hel årsnederbörd på 7 dagar

Jag börjar med att säga att vi är OK och att det inte finns någon anledning till oro just nu, regnet har mattats av och det känns som om det är lite ljusare, strömmen är tillbaka och leveranser med färskvaror har kommit igång.

Det har varit en hemsk vecka, för oss bara för att det varit så hejdlöst tråkigt, men framför allt för människorna här som har förlorat massor, många av butikerna ligger under vatten och har fått allt förstört. Byggnader har rasat och elen i byggnaderna ska vi bara inte prata om. Det ligger mycket arbete och pengar framför dessa stackars öbor.

När vi var för att kolla till hur det gick med Kims kostym så hade skräddaren fått simma till jobbet. Kamahl som vi berättat om tidigare försökte rädda varor i butiken, flytta allt som var stuvat efter golvet till ett högre plan. När de var klara med det stod vattnet så högt att det inte gick att öppna dörren. De fick slå ut ett fönster ovanför dörren och klättra upp på taket och sitta där hela natten.
Men ingen av dom klagar, bara berättar om kampen mot vädret. De ler, skojar och pratar som vanligt mitt i denna röra. Vilka människor 🙂

I går tog vi en promenad för att se hur det såg ut i vår närmaste omgivning. Just i vår bungalow by har vi inte märkt så mycket mer än vädret, stormen och strömavbrottet. Så när vi såg oss omkring så kan vi bara säga att vi bodde i alla fall på rätt ställe. Tror vår ”by” var den enda som klarade sig helt utan skador.

Ovan ser ni ett av hotellen som kollapsat. Marken under har spolats bort av regnvatten som letar sig ut till havet.

Efter att ha kollat efter stranden så gick vi vidare in till stan och där var läget ännu värre och då hade ändå en massa vatten redan runnit undan. På vägarna ser man nu båtar och jeepar, vanliga bilar tar sig inte fram här. Vi vadade ut här för att ta bilderna och det är lite läskigt. Vattnet är skitigt. Man ser inte vad man trampar på. Staden luktar starkt av sopor. Inget har ju  trots allt fungerat på flera dagar. Det som var prydligt lagt i sopsäckar är utrivet av ”vildhundarna” som ständigt leter efter nåt ätbart. Det är till o med så vi har varit lite ängsliga för det här med maten. Här har inte funnits kylskåp eller frys heller, så är maten ätbar eller inte. Gissar att vi märker det snart  😀

På bilden med kvinnan med paraply så ser man de små marknadsbutikerna. Det som ser ut som garagedörrar är egentligen framsidan av butiken. Därinne ligger nästan alla varor nu under vatten. Här finns inga försäkringar som skyddar och ersätter vid förlust. Det är bara att bita ihop och kämpa vidare. En jättetragedi för denna underbara ö, och inte bara här föresten. I så gott som hela södra Thailand är det likadant.
Vi får hoppas att solen tittar fram och att allt torkar upp och livet kan fortsätta sin gilla gång.

2 kommentarer

 1. kicki

  Hej på ER !
  Vad skönt att höra att allt är väl med er. Det blev lite svettigt när det stod på nätet och var på nyheterna att vädret var helt tokigt. Vi följde allt som gick att läsa, det har även varit jordbävning igår i Thailand igen fast uppe i norr 6.9 på richterskalan. Blev mycket lugnare när Stig sa i morse att du Lotta varit ute på facebook och skrivit , jag har ju inte dig med som vän ,visste inte vad du heter i efternamn . Om du vill kan du väl lägga till dig som min vän ?Här snöar det igen tyvärr, men det ska vara övergående till regn och bli ca 15 grader i helgen. I dag har Stig satt fart på oss och vi har tömt hela kontoret för att förbereda inför målning. Vi har haft fullt upp med att slänga massa skit och gissa om det känns i fötterna och kroppen ? Det har även varit fullt upp med alla kunder så nu hoppas jag att sova gott vid ca 20:00 (så rolig är jag ) Skämt å sido det blir kanon när det är klart puuuhhh !!!!. Stig är helt otrolig att hålla på över allt , tackar min lyckliga stjärna för att han kom och började hos oss, han är en klippa. Vi hoppas att ni har det så bra det går i eländet och klarar era magar med maten. Stackars öbor som har sin verksamhet och förmodligen får svårt att resa sig upp igen, vilka bilder ni tagit. Sköt om er Bamse Kram.

 2. Lotta

  Det är helt fantastiskt vad fort allt kommer igång igen. I dag var allt nästan som vanligt. Alla butiker har inte ström än men i alla fall. Vi hade lite sol på förmiddagen sen har det varit mulet men bara med enstaka stillsamma skurar.
  Kan tänka mig att det har varit en hel del jobb att städa och är man slut och behöver sova så är det väl inga fel att somna tidigt. Kim slocknar typ alltid vid 9 på kvällen, det är när jag börjar piggna till ;P

  PS Kim protesterar och säger att klockan ibland kan bli en stund över 9 …

  Kim o Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Kim & Lotta

Tema av Anders NorenUpp ↑